Alergie na lepek vs. celiakie
- Datum konání: 27. 05. 2019
- Začátek akce: Od 17:00 do 19:00
- Místo konání: Víceúčelový sál Centra celoživotního vzdělávání
- Typ akce: Přednáška
V současné době se strava obyvatel evropských zemí a USA skládá z velké míry zejména z obilovin nebo potravin, k jejichž výrobě byla použita mouka. O možných negativních účincích způsobených nadměrným požíváním některých druhů obilovin nemá většina populace dostatečné informace. O glutenu neboli lepku se mluví zejména v souvislosti s celiakií – autoimunitním onemocněním vyvolaným nesnášenlivostí lepku, jehož hlavním projevem je poškození buněk sliznice tenkého střeva doprovázené gastrointestinálními potížemi a malabsorpcí. Mimo celiakii se u řady lidí také často setkáváme s alergií na gluten. Nicméně mimo tyto dvě dnes již dobře známá onemocnění, se u mnoha lidí objevuje tzv. neceliakální senzitivita na gluten, která se projevuje i jinými symptomy, zejména kožními, neurologickými a psychickými, které nemusí být doprovázeny střevními potížemi. Je tedy správné konzumovat potraviny bezlepkové? Komu lepek škodí a komu ne? Jaké jsou varovné signály, že se nás problémy s lepkem týkají? Na tyto a další otázky vám odpoví MUDr. Tomáš Soukup Ph. D. Pořádáno S PODPOROU MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ. Vstupné 40 Kč.