Řecko – rady na cestu
Řecko – důležité informace:
Cestovní doklady:
Občan ČR může vstupovat a pobývat na území ostatních členských států EU bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti. Od 1.1.2006 nabývá účinnosti novela zákona o cestovních dokladech (č. 559/2004 Sb.), podle které lze k opuštění území ČR k cestě do států EU jako cestovní doklad použít občanské průkazy se strojově čitelnými údaji pokud nemají oddělenu vyznačenou část (tj. bez odstřiženého rohu).
Dle vyjádření MV ČR je občanský průkaz cestovním dokladem pouze pro držitele dokladu. MV ČR tedy nedoporučuje, aby občan ČR mladší 15 let, který cestuje společně s rodičem a je zapsán v jeho občanském průkaze, cestoval bez vlastního cestovního dokladu pouze na základě tohoto zápisu v občanském průkaze.
Celní předpisy:
Fyzická osoba může, bez povinnosti dorovnat spotřební daň a bez sankčních poplatků, dovézt z ČR do Řecka a vyvézt z Řecka do ČR následující zboží v uvedených množstevních limitech za podmínky, že toto zboží je určeno k osobní potřebě, nikoli pro účely obchodu či řemesla, a nepodléhá zákazu dovozu do Řecka (resp. průvozu).
Množstevní limity:
– 10 litrů alkoholických nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 22 %
– 20 litrů meziproduktu (např. vermut, likér apod.)
– 90 litrů vína, z toho u šumivých vín 60 litrů
– 110 litrů piva
– 800 ks cigaret
– 400 ks cigarillos (krátkých doutníků) a doutníků o váze menší než 3 gr/kus
– 200 ks ostatních doutníků
– 1 kg tabáku.
Bez zvláštního povolení je zakázán vývoz a dovoz zbraní a střeliva, léků (vyjma těch určených pro osobní potřebu), starožitností a uměleckých předmětů, chráněných rostlin, zvířat a přírodnin.
V hotovosti lze převážet nejvíce 10 000 EUR, resp. ekvivalent této částky v jiné měně.
Převoz a přechovávání i malého množství drog je často trestáno doživotním vězením. Nošení nože nebo slzného spreje je posuzováno jako nepovolené ozbrojování.
Mezi Řeky obecně je kriminalita nízká, ale na frekventovaných místech a v tlačenici (letiště, tržiště) musíte počítat s určitým rizikem krádeže cenností nebo i samotných dokladů a dodržovat základní pravidla opatrnosti. Hlídejte si kabelky a kapsy; neoblékejte se draze; šperky, náušnice, nápadné hodinky nechte rovnou doma. Zejména na pláž zásadně nenoste větší množství peněz a nenechávejte zde doklady, fotoaparáty a videokamery bez dozoru. Pokojový trezor (nebo bezpečnostní schránku na recepci) si lze obvykle pronajmout za poplatek přibližně 10 euro za týden. Zásadně neponechávejte nic v autě, ať svém či vypůjčeném. Pozor! V Řecku se nošení dýky nebo slzného spreje považuje za nedovolené ozbrojování. Všeobecně platí, že ostrov Korfu patří k bezpečným turistickým cílům. Na ostrově se nekrade, Řekové ctí svůj morální kodex a ten se ve velké míře přenáší i na turisty, kteří sem přijedou.
Banky: pondělí až pátek – 8.00 do 14.00, 17.00 – 19.30 hod. (v turistických oblastech), pondělí až čtvrtek – 8.00 do 14.00. hod (v ostatních oblastech), pátek – 8.00 do 13.30. hod. Mezinárodně uznávané karty, např. Visa, Eurocard, MasterCard, Diners Club, American Express a JCB jsou přijímány ve většině velkých obchodů, u půjčoven aut, v hotelech a v bankách.
Pošty: pondělí až pátek – 8.00 – 19.00 hod. (v turistických oblastech), pondělí až pátek – 8.00 – 14.00 hod. (v ostatních oblastech). Poštovní schránky s nápisem „ΕΛΤΑ“ (a Hellenic Post) jsou nejčastěji žluté (červené jsou určeny pro pilné zásilky). Označení „ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ“ (čti ekzoterikó) je pro poštu do zahraničí, „ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ“ (čti esoterikó) pro Řecko. Známky je nejlepší koupit společně s pohledy, cena pro Evropu je 0,65€, pro zámoří dvojnásobek.
Obchody mají otevřeno zpravidla v době 09:00–13:30hod., v úterý, čtvrtek a pátek i 17:00–21:00hod. V neděli bývá zavřeno. Záleží však na typu obchodu a majiteli. V turistických letoviscích bývá v sezóně otevřeno denně do pozdních večerních hodin, zvláště obchody v soukromém držení se nezavírají ani přes siestu (doba poledního klidu). Hypermarkety jsou často otevřeny celý den, zavírají kolem 21.hod., mají-li otevřeno v neděli, končí po poledni.
Elektrické napětí: 230 V (jako v ČR). Zástrčky jsou tvořeny dvojicí kulatých kolíků o průměru 4 mm nebo 4,8 mm s roztečí 19 mm. Nemají zemnění, ochrana je zajištěna dvojitou izolací. Zásuvky mají tvar odpovídající zástrčkám. Někdy se může vyskytnou zástrčka s dvojicí kulatých kolíků s průměrem 4,8 mm a roztečí 19 mm. Zásuvka má pak dva otvory pro kolíky, kovové uzemňovací písky na horní a spodní straně a vodí zářezy po stranách. Zástrčka i zásuvka jsou symetrické. Tento typ zásuvky funguje bez problémů se zástrčkami nejběžnějšími v Evropě (popis viz výše). Pro naše kulaté tříkolové zástrčky je nutný adaptér, pro naše ploché dvoukolíkové zástrčky adaptér nutný není.
Důležitá telefonní čísla:
tísňové volání 112
první pomoc 166
lékařská pohotovost 1016
informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách 14944
policie 100
turistická policie 171
přístavní policie 108
hasiči 199
ELPA – silniční asistence 10400
Voda
V Řecku platí pravidlo, že kde je vodovodní síť, tam je voda pitná a nezávadná. Pro nás mnohdy nezvyklá chuť může být dána odlišnou mineralizací. Chcete-li se vyhnout nemilému překvapení, dejte zvláště při přímé konzumaci přednost vodě balené.
Toalety
Cestujete-li do Řecka poprvé, tohle Vás možná zaskočí. Díky úzkému odpadnímu potrubí a absenci kanalizace je třeba použitý toaletní papír namísto do záchodové mísy odhazovat do košů či nádob, určených k tomuto účelu. Vyvarujete se tak zbytečných potíží s ucpaným odpadem – neštěstí je totiž na světě dřív, než se nadějete.
Fotografování
Je-li při návštěvě objektů či uzavřených areálů upravováno (např. fotografování se stativem, s bleskem, pořizování videozáznamů), budete na to při vstupu náležitě upozorněni (muzea, památky, církevní objekty). Obecně platí, že v kostelech Vás s fotoaparátem nebudou vidět rádi, fotografování s bleskem nedělá dobře ikonám i starým listinám. Je pochopitelné, že Vás zaujme venkovanka na oslíku, exoticky vyhlížející pop pravoslavné církve nebo muži vysedávající pod oknem kafenía, ale nechovejte se jako paparazzi! Slušností je nejen upozornit, ale i vyžádat si souhlas dotyčného dříve, než stisknete spoušť.
Jazyky, dohovoření:
Úředním jazykem je novořečtina, lidová moderní řečtina, která byla v roce 1976 uzákoněna jako spisovná forma řečtiny. V turistických centrech, v hotelích a s mladšími lidmi se dorozumíte anglicky a německy. Nápisy na ukazatelích jsou zpravidla uvedeny pod řeckou verzí ještě latinkou.
Základní slovíčka v podobě, jak se vyslovují:
„kaliméra” (dobrý den), „kalispéra” (dobrý večer), „jáso” (ahoj), „ádio” (nashledanou), „efcharistó” (děkuji), „parakaló” (prosím), „né” (znamená ano!!), „ochi” (znamená ne), „kala” (dobře), „signómi” (promiňte), „kali orexi” (dobrou chuť), „jásas” (na tvoje zdraví), „jámas” (na zdraví), „den katalavéno” (nerozumím). Může se hodit „farmakíjo” (lékárna), „psómi” (chleba), „nero” (voda), „krasí” (víno), „bira” (pivo), „limonada” (nealko).
Počasí v Řecku:
Řecko je zemí s typickým středomořským podnebím, které se vyznačuje většinou bezoblačnou oblohou a teplotami v létě kolem 30°C. Zimy tu bývají mírné, ale zato často deštivé. Léta pak potěší ty, kteří si libují v horkém a suchém počasí. Obzvláště teplý je jih země, např. Kréta nebo Kyklady, kde se teploty mohou vyšplhat až ke 40°C.
Kréta:
Kréta patří k nejteplejším místům v Evropě, přičemž jižní pobřeží bývá ještě o pár stupňů teplejší než severní. Na jihu také často fouká ostrý teplý vítr, který může přinášet ze Sahary drobný písek. Teplota moře je na obou pobřežích stejná. Koupání je příjemné hlavně na podzim, kdy je moře stále velmi teplé a denní teploty už jsou příjemnější než v parném létě.
Rhodos:
Na ostrov Rhodos láká turisty velice stálé a jasné počasí, které trvá přibližně od dubna do poloviny listopadu. Velmi příjemných je jistě téměř 300 slunečných dnů v roce.
Doporučení pro turisty: pro všechny členy EU do 18 let jsou vstupy do památek zdarma, stejně tak jsou většinou vstupy zdarma nebo za polovinu ceny pro studenty s průkazkou ISIC a pro důchodce nad 65 let. Učitelské karty ITIC zde většinou neplatí.
Stravování:
V Řecku není žádná finanční tragédie si pro potraviny dojít do řeckého obchodu. O něco levnější je zelenina a ovoce, dražší jsou mléčné výrobky, chleba a pečivo. Podobně jako ve Španělsku ani v Řecku se nedoporučuje pít vodu z vodovodu. Balená voda je k dostání na mnoha místech, je přibližné stejně drahá jako v tuzemsku. I v Řecku velice záleží na tom, kde nakupujete. Rozdíl může být až třetinový, obchody na pobřeží jsou soukromé, většinou nabízejí od každého něco od drogerie, přes suvenýry, pohledy až k potravinám. Nižší ceny jsou v supermarketech, těch ale na pobřeží mnoho není. Na tržištích je také levněji, ale problém je v tom, že například ovocné a rybí trhy jsou jen tak dvakrát až třikrát za týden. Smlouvání není v Řecku tak obvyklé jako například v Turecku nebo Tunisku, ale cena se dá dohodnout až o 20 % nižší než byla ta původní.
Turisté by měli počítat s tím, že ani v případě polopenze zaplacené v Čechách nejsou v ceně nápoje u hlavních jídel (mimo snídaně). V řecké restauraci je výhodnější si objednat celé menu než jednotlivá jídla, vyjde to levněji. Vyplatí se zásobit se také dostatečným množstvím filmů. Poněkud dražší jsou oproti pevnině řecké ostrovy, všude ale 20% navýšení cen oproti pevnině uváděné v některých průvodcích, neplatí. Mezi ostrovy jsou velké cenové rozdíly, Kefalonie je nejdražší. Hodně drahý je také ostrov Santorini, levněji je na Korfu.
Voda v hotelech, apartmánech i v soukromých bytech je pitná, je však silně chlorovaná. Zejména pro děti doporučujeme kupovat minerální vodu v obchodech v plastových lahvích. Národním nápojem Řecka je Ouzo, pije se obvykle před jídlem.
Ouzo je anýzový likér, který je charakteristický pro balkánské země. Je obdobný jako v Bulharsku Mastika, ředí se vodou a po zředění se likér mléčně zabarví, což je znakem jeho kvality. Metaxa je řecký koňak, vyrábí se ve třech provedeních, nejlepší je 7*, střední, mírnější je 5*; nejslabší je pak 3*. Bílá a růžová řecká vína se podávají chlazená, červená vína se pijí s pokojovou teplotou. Některá vína jsou doplněna pryskyřicí zvanou retsina, která tato vína konservuje. Tato vína však prý chutnají až po třetí skleničce. To říkají Řekové, ale, pozor, ti pijí víno z velkých karaf. Piva jsou dovážená, můžete však dostat i pivo vařené v Řecku podle bavorských receptur.
K tomu, abychom Vás seznámili se všemi restauracemi, které jsou na ostrově, musel by být rozsah této informace minimálně dvojnásobný. S rozvojem turistického ruchu se rozvíjelo i veřejné stravování. Ve městě jsou restaurace jedna vedle druhé. Většina z nich má před provozovnou jídelní lístek a pro lepší informaci i tabla, na nichž jsou nabízená jídla ukázána na barevných fotografiích a je u nich udán název jídla i jeho cena. Pokud bychom rádi ochutnali nějakou ostrovní nebo řeckou specialitu, pak zajdeme do Starého Města a tam si nějakou restauraci podle svého gusta vybereme, samozřejmě musíme počítat s tím, že jídlo bude dražší než v jiných restauracích. Pokud na druhé straně chceme poobědvat nebo povečeřet levněji a rychleji, můžeme navštívit samoobslužnou restauraci. Výběr jídel je zde pestrý. Pokud pojedeme po ostrově, neopomineme navštívit některou tavernu na venkově, který je zatím turistickým ruchem málo dotčen. Zde můžeme ochutnat domácky připravenou stravu v překvapujícím množství a s levnějšími cenami. Na oběd však počítejte s delší dobou, protože jídlo Vám budou připravovat jako čerstvé.
Řecká kuchyně je kuchyní, která je odlišná od naší, protože patří ke kuchyním jihoevropským. Konzumuje se více ovoce a zeleniny. Obvykle se hlavní jídlo začíná aperitivem (typickým řeckým aperitivem je ouzo, anýzový likér), který se po zředění vodou mléčně zakalí. Jako předkrm se používá zelenina a zeleninové nebo rybí saláty. Převládají rajčata, papriky, artyčoky, okurky, olivy, hlávkový salát, chřestový salát, ovčí sýr. Polévky se servírují obvykle k večeři a může to být fasolada (hustá fazolová polévka) nebo piperi supa (doslova polévka s pepřem, ale je tam též zelenina a maso), somos kreatos (hovězí vývar), psarósupes (rybí polévka). Hlavními druhy masa jsou skopové a jehněčí, která se podávají pečená nebo grilovaná. Oblíbený je gyros (vyslov jíros), což jsou grilované plátky masa na svislé, otáčející se tyčce, dále suvlaki (špíz z několika druhů masa). Jako předkrm se jí pastitsio (makaróny se sekaným masem) a mussaka (zapečené brambory s vejcem a lilkem).
K ochucení se používá česnek, cibule, citrony, pepř, máta, petržel, kopr, ocet, olivový olej. Ryby a plody moře hrají v řecké kuchyni významnou roli. Konzumují se cejn, kambala a tuňák, mimoto humr, mušle, kalamáris, chobotnice a jiná mořská zvířata. Na závěr bývá zmrzlina, ovoce, zejména meloun, cukrový meloun, broskve, hrušky, meruňky, jablka, pomeranče, hroznové víno a fíky. Též se podává pudink, dorty nebo rýžový nákyp. Řecký sýr je nejčastěji vyroben z ovčího nebo kozího mléka. Z kozího mléka se vyrábí také jogurt, který s okurkami vytváří další oblíbený předkrm tzatziki.
Ve všech restauracích, tavernách, barech a snack barech je obsluha započtena v cenách uvedených na jídelních lístcích, ale je zvykem dávat spropitné ve výši do 5 %. I když není povinnost spropitné dát, je vhodné jídlo a služby pochválit, často si to vrchní číšník sám vhodnou otázkou připomene. Rovněž tak při posledním odchodu z hotelu je vhodné zanechat na pokoji pokojským malou pozornost. Řidiči taxi vozů sice nevyžadují spropitné, ale v posledních letech očekávají, že dostanou něco navíc, obvykle zaokrouhlení částky, na kterou mají nárok, směrem nahoru.